15 jun
2020

Week van de HSP dag 1: bewustwording

Heb jij al de HSP-test gedaan? Ik ben benieuwd wat jouw score is. Als je van de 22 vragen 12 of meer vragen met ja hebt beantwoord dan is de kans groot dat je Hoog sensitief bent, herken je minder dan 12 bij jezelf maar merk je dat je de punten die je met ja hebt beantwoord als zeer intens beleefd dan heb jij ook reden om jezelf als Hoog sensitief te noemen. Geen enkele test is zo betrouwbaar dat je jouw leven daarop moet baseren. Deze test kan inzicht geven in de mate hoe jij last ervaart. Daarnaast is het belangrijk om te kijken in welke context dit staat. Met name hoe jouw prikkelverwerking is. 

Stresssysteem

Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. 
Als je een heftige of drukke periode hebt meegemaakt dan staat jouw stresssysteem waarschijnlijk aan en blijft het ook actief op het moment dat jij even rust zoekt, je voelt je rusteloos en hebt last van prikkels (van buitenaf of interne prikkels). De kans is groot dat je een overbelast stresssysteem hebt. Hierdoor kun je op bepaalde vragen van de test hoog scoren, je bent bijvoorbeeld extreem schrikkerig of hebt last van harde geluiden, de prikkels die je binnen krijgt, raken op een overbelast stresssysteem wat overprikkeling geeft. Overprikkeling wil nog niet zeggen dat je Hoog sensitief bent, even goed heb je last van de prikkels wat zeker aandacht verdient! Wat daarbij belangrijk bij is om mee te nemen in het verkennen of je Hoog sensitief bent is de context van jouw leven. Reageerde je als kind bijvoorbeeld ook heftig op verandering of voelde je je als kind ook anders dan de rest bijvoorbeeld of was je snel geëmotioneerd en kreeg je te horen dat je niet overal om moest gaan zitten huilen? Dan is het erg goed of je dit kunt plaatsen binnen het kader van HSP, dit kan een enorme eye-opener zijn.

Prikkels

Als je HSP bent kun je overprikkelt raken, omdat de prikkels namelijk anders/dieper binnen komen, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen van iemand met HSP anders functioneeren dan een niet HSP-er.
Je kunt bijzonder veel last ervaren van bijvoorbeeld bepaalde geuren, of geluiden kunnen zeer intens binnenkomen, dat ze je van je stuk brengen (maar gelukkig ook van kunt genieten). 

De score van een test zegt nog niet zo heel veel, het kan inzicht geven en bewustwording van jouw klachten, maar daarmee heb je nog geen handvatten hoe je met deze klachten kunt dealen.

Kwaliteiten

En gelukkig heb je als HSP-er niet alleen maar last en klachten, HSP is per slot van rekening geen ziekte. Hoog sensitief zijn heeft veel voordelen voor jouzelf en voor jouw omgeving. Een paar van die voordelen/kwaliteiten zijn:

-je kunt je goed inleven in anderen
-je helpt graag anderen
-je leeft intens
-je bent creatief
-je kunt intens genieten 
-je hebt oog voor detail

Deze kwaliteiten kun je heel goed benutten in je leven, zowel in je privéleven als in je werk. Je zintuigen staan open voor je omgeving. Maar alles heeft een grens en als HSP-er is het dan ook goed om die grens bij jezelf aan te voelen. Hier kan het wel eens mis gaan, omdat je namelijk zo op je omgeving gericht bent kun je jezelf vergeten, wat ervoor kan zorgen dat jouw kwaliteiten een valkuil  aan worden en jij klachten gaat ontwikkelen van overprikkeling.

Gratis inzichtsessie

Inzicht en bewustwording is dus ontzettend belangrijk. Als je overprikkeld bent, of dat nou wel of niet door HSP komt beiden verdienen aandacht om weer grip op je leven te krijgen. Als je de HSPtest (link) hebt ingevuld en je hebt behoefte om hierover door te praten, dan bied ik daar dinsdag en woensdag van deze week de gelegenheid voor. Je kunt je inschrijven voor een gratis en vrijblijvende inzichtsessie van een half uur. Je bent welkom in de praktijk, maar het kan ook via beeldbellen (AVG proof). Je kunt je opgeven via onderstaand contactformulier onder vermelding van HSP-inzichtsessie, dan neem ik contact met jou op om een geschikt tijdstip af te spreken, ik heb 5 plekken hiervoor beschikbaar.

Winactie

Wil je meedoen aan de WINACTIE: Aan het eind van deze week verloot ik het boek Eerste hulp bij hoogsensitiviteit, wil je meedoen met de winactie like FB pagina van PraktijkYourPower en post een berichtje dat je wilt meedoen, of volg het Instagram account van nicole.praktijkyourpower en reageer onder de post dat je graag meedoet met de winactie. Zaterdag 20 juni maak ik de winnaar bekend.