11 jul
2023

Omgaan met narcisme in je omgeving

Als je te maken hebt met iemand met narcisme in je omgeving, kan dat zeer grote impact hebben op je leven. Vaak heb je te maken met manipulatie, je voelt je onder druk gezet door de ander, je gaat twijfelen aan jezelf en je voelt je niet gezien of gehoord. Narcisten laten vaak een spoor van chaos en verwarring achter, zowel relationeel, emotioneel en financieel.

Vraag mijn gratis Ebook 7 stappen om narcistisch gedrag te herkennen aan.

Hoe ga je hiermee om?

Ik hoor vaak van cliënten dat ze zijn gaan twijfelen aan zichzelf of zichzelf de schuld geven van de ravage en chaos waar ze in terecht zijn gekomen. Als je slachtoffer bent van narcisme dan heb je veel emotionele pijn, waar je geen erkenning voor krijgt als je hierover het gesprek probeert aan te gaan met de narcist. Want die zal het gesprek zo draaien dat jij uiteindelijk degene bent die zou moeten veranderen. Laten we eerst kijken naar wat narcisme is.

Wat is een narcist

Een narcist is iemand die, vanuit onzekerheid of gevoel van minderwaardigheid, zichzelf opblaast. Die zichzelf groter maakt en zich onafhankelijk opstelt, kan zich niet verplaatsen in gevoelens van een ander. Het zijn vaak charmante mensen, wat ook een zekere aantrekkingskracht heeft, zij weten vaak leiding te pakken, maar zijn hier eigenlijk te ver in doorgeslagen. Zij staan aan de top en ‘gebruiken’ anderen om hun idealen te behalen. Als je hier niet in meegaat kunnen ze je het leven flink zuur maken, gaan controleren en manipuleren. Kunnen je keihard laten vallen en geven aan dat het jouw schuld is, dus een slachtofferrol zijn ze ook niet vies van. 

Nou hoor ik ook wel eens zeggen dat iemand narcistische trekjes heeft, en in feite is het zo dat iedereen wel iets herkent in symptomen die beschreven staan in de DSM-5, dit is het handboek voor de psychiatrie om een diagnose te stellen of iemand een psychiatrische aandoening heeft. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is zo’n aandoening. Om te bepalen of iemand dit heeft moet die voldoen aan een bepaald aantal van de beschreven symptomen. Dus klopt het dat iedereen wel een aantal symptomen kan hebben. Narcisten komen nauwelijks in therapie, omdat zij namelijk vinden dat het niet aan hun ligt, zij hebben geen hulp nodig maar de ander moet juist veranderen vanuit hun perceptie. En dat maakt het zo ingewikkeld als je te maken hebt met een narcist in je omgeving.

Gaslighting

Er is ook een subtiele vorm van narcisme, wat gaslighting heet. Dit is een vorm waarbij je als omstander voelt dat er iets niet klopt, maar je kunt er net de vinger niet op leggen, waardoor er verwarring en twijfel ontstaat en je aan jezelf gaat twijfelen. Een gaslighter gaat onder je huid zitten en kan allerlei emoties bij je losmaken, vooral boosheid, schuldgevoel en verdriet.

Jouw pijn

Deze vormen van manipulatie, verwarring en twijfel geeft veel emotionele pijn en laat veel sporen na. Als je een ouder of partner hebt met narcisme of gaslighting kan dit grote gevolgen hebben voor jouw ontwikkeling en dagelijks welzijn. Het kan super pijnlijk zijn dat als je dit deelt met mensen in jouw omgeving maar zij dit niet snappen, omdat de narcist of gaslighter een charmant en aardig persoon is/lijkt, dat het wel een beetje mee zal vallen, maar jij voelt je ondertussen helemaal klem zitten.
 Het kan ook zijn dat je een narcistische baas, vriend of vriendin hebt wat ook veel impact op je leven heeft. Afhankelijk van welke relatie jij hebt met de narcist of gaslighter bepaalt wat de gevolgen voor jou zijn en hoe jij hierin verstrikt zit.

Wat jij hierbij nodig hebt is begrip en erkenning voor jouw pijn. Ook inzicht in welke verstrikking je zit is nodig, door de verwarring en twijfel die is gezaaid zie ik dat het voor cliënten moeilijk is om hier uit te komen. Dit heeft ontzettend veel impact op je welzijn, je kunt je leeg gezogen voelen of moe gestreden, want je hebt al zoveel gegeven.

VIA DEZE LINK KUN JE JE AANMELDEN VOOR HET ONLINE TRAINING Omgaan met narcisme in je omgeving.
Wat krijg je als je dit traject volgt:

  • inzicht in het mechanisme van een narcist of gaslighter
  • sta ja stil bij jouw pijn 
  • leer je hoe jij kan helen van jouw pijn
  • leer je wat jij nodig hebt om staande te blijven bij iemand met narcisme
  • leer je gezonde grenzen aan te geven
  • leer je hoe jij voor jezelf kunt zorgen zonder schuldgevoel