23 apr
2021

Gezond zelfbewustzijn

Herken jij dat: je leeft je leven, je doet de dingen die je doet die misschien van je verwacht worden. Vaak zonder er bij na te denken.

Oe! Dat is bijzonder, je doet dingen zonder er bij na te denken. Wist jij dat slechts 5% van wat je doet maar bewust is en daarmee dus 95% onbewust? Toen ik dat voor de eerste keer hoorde was ik echt verbaasd. Ik vind het logisch dat ademen, hoesten, slikken of ergens even gedachteloos naar kijken gebeurt vanuit je onbewuste. Naast deze basale dingen hebben wij mensen veel dingen die wij onbewust doen, die invloed kunnen hebben op onze veerkracht (het vermogen om mee te buigen en terug te veren bij tegenslag). 

Onbewuste patronen

Welke dingen je onbewust doet, heeft grotendeels te maken met jouw relaties met anderen. Met wat jij denkt wat andere mensen van jou verwachten en hoe jij daar op reageert. Meestal zijn dit patronen in je leven geworden, die je doet omdat je denkt dat het hoort, zoals bepaalde gewoonten vanuit jouw gezin van herkomst. Of patronen die ooit goed hebben gewerkt maar nu misschien niet meer passend zijn, maar je nog wel steeds doet (soms tegen je eigen wil).

Onuitgesproken verwachting

Een voorbeeld hiervan uit mijn eigen leven. In mijn gezin van herkomst was het de gewoonte dat we om 20.00 uur koffie gingen drinken en het NOS-journaal keken, in mijn beleving was het mijn vader die de koffie verzorgde. Toen ik getrouwd was, heb ik dit onbewust voortgezet, acht uur koffietijd, want zo hoorde het naar mijn idee. In het begin was ik weleens geïrriteerd dat mijn man de koffie niet inschonk, niet dat ik dat aan hem had gevraagd, nee het was een onuitgesproken verwachting van mij dat de man ’s avonds de koffie inschenkt. Als hij dat dan niet deed, deed ik het zelf maar (beetje teleurgesteld).

Als ik dit nader inzoom, zie ik dat ik bepaalde verwachtingen had die ik niet uitsprak naar mijn man, vanuit een gewoonte van vroeger die ik onbewust (niet bewust gekozen) wilde voortzetten. En omdat hier door mijn omgeving niet aan voldaan werd, kreeg ik irritatie.

Bewust kiezen

Wat heeft dit voorbeeld met veerkracht te maken? 
Emoties hebben invloed op jouw welzijn, van positieve emoties krijg je energie en negatieve emoties zuigen jouw energie weg. Stroomt er te veel energie weg, dan gaat dit ten koste van jouw veerkracht. Zo kunnen hele onschuldige onbewuste patronen doorwerken in je leven, die ten koste gaan van jouw welzijn en flexibiliteit. Daarom is het belangrijk om na te gaan welke denk- en gedragspatronen jij hebt en wat jij daarme wil. Meestal kun je dit herkennen aan onrust, irritatie of misschien zelfs wel boosheid over iets wat wel of niet gebeurt. Kun je die emotie herleiden naar bepaalde onuitgesproken verwachtingen of dingen die je doet die je misschien niet wilt doen? Waarom doe je dit dan toch? Maak een keuze. Neem bij onuitgesproken verwachtingen de verantwoordelijkheid om dit bespreekbaar te maken. 

Bewustzijn heeft alles te maken met bewustwording, met eerlijke vragen die je aan jezelf stelt: wat vind ik hiervan, wat doet dit met me, wat wil ik hiermee? 

Ben je benieuwd hoe het nu bij ons thuis gaat om acht uur ’s avonds? Nieuws kijken we niet meer acht uur, we maken ’s avonds even een ommetje en drinken daarna een kopje thee. En als ik bij mijn ouders ben is het nog steeds mijn vader die een lekker bakkie koffie maakt😉