20 nov
2019

HSP

HSP wat is dat precies? Op internet kun je hier veel over lezen en een beetje tijdschrift met een psychologische insteek besteedt er regelmatig een artikel aan. HSP staat voor High Sensitive Person, in het Nederlands is dat hoog gevoeligheid. In het dagelijks leven betekent dat, dat je (over)gevoelig bent voor prikkels, wat de lastige kant is aan hoog gevoeligheid. HSP wordt daardoor vaak in een negatief daglicht ervaren, want het is zeker niet fijn om je overladen te voelen door prikkels. Ik wil je graag uitleggen dat HSP geen aandoening is, maar juist een eigenschap waar je veel winst in je dagelijks leven uit kunt halen.

Gevoeligheid

Iedereen wordt geboren met een mate van gevoeligheid. De een in een hogere mate dan de ander. Dit is een mooie eigenschap, want hierdoor kun je bijvoorbeeld aanvoelen als iemand verdrietig is of dat iemand iets nodig heeft en jij voelt precies aan wat diegene nodig heeft. Dit kan fijn zijn in relaties, hierdoor kan namelijk echte verbinding ontstaan. Een andere mooie kant van deze eigenschap is dat je intens kunt genieten van de geur van bijvoorbeeld een eigen gebakken brood of een mooie bos bloemen of de warmte van de zon op je huid. Zo zijn er nog veel meer voordelen van hoog gevoeligheid te noemen die een echte kwaliteit zijn en je veel kunnen opleveren als jij weet hoe je de prikkels die jij krijgt in balans weet te brengen.

Overladen door prikkels

Het wordt lastig om HSP te hebben op het moment dat je wordt overdondert door prikkels van geuren, geluiden of een sfeer. De prikkels komen intenser binnen, die jij niet kunt filteren, waardoor je kans hebt op een overbelast zenuwstelsel waardoor er lichaamsstress ontstaat waardoor je nog gevoeliger voor prikkels wordt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je zenuwstelsel kunt ontladen en dat jij weet hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen om te voorkomen dat je jouw hoog gevoeligheid als een last gaat ervaren.

HSP test

Hier kun je een test doen om te kijken of jij misschien HSP hebt. Loop jij ertegen aan dat je worstelt met het omgaan met of reguleren van prikkels en verlang jij ernaar om meer balans in je leven te krijgen, neem dan contact op via onderstaand contactformulier.