19 okt
2020

Dankbaarheid

DANKBAAR ZIJN is een vaardigheid. Het is een mindset om positief in het leven te staan. Dit is een belangrijke vaardigheid of kwaliteit om veerkracht op te bouwen en staande te kunnen blijven bij tegenslag. Ben jij iemand die kijkt naar de dingen die er zijn of juist de focus legt op de dingen die er niet zijn. 
Je kunt het zien als een soort bril die je op hebt hoe jij naar het leven, jouw eigen talenten of naar je omgeving kijkt. Een positieve/dankbare bril bepaalt voor een groot deel of je energie krijgt van dingen die je doet en plezier hier in hebt. Een negatieve/ondankbare bril zorgt er juist voor dat je stress opbouwt, jezelf afkeurt of kritisch naar jezelf je talenten en je omgeving bent.

Welke uitspraak typeert jou:
a) Wauw, dit is tof dit proeft naar meer.
b) Nou zeg, dat had wel beter gekund.

Dankbaarheid kun je oefenen! 
Hoe doe je dat?
Schrijf een week lang elke dag 3 dingen op die je mooi vindt, trots bent op wat je hebt gedaan of die jou verwonderen. Denk hierbij met name aan de kleine dingen van het leven. Dankbaarheid beoefenen doe je niet naar het grote te kijken, maar juist de kleine knipogen van alledag. 
Door het op te schrijven, benoem je het en krijgt het aandacht!
Maak een dankbaarheidslijstje en hang het op je kast, zodat het zichtbaar is en je het weer kunt lezen, zodat het ook onderdeel van je gedachten kan worden.

Door deze mindset aan te leren kom je positiever in het leven te staan. Soms zijn er dingen die echt niet tof zijn en daarvan zeg ik niet dat je die moet gaan ontkennen of bagatelliseren, dat verdient zeker aandacht, het is goed om stil te staan bij ingrijpende of moeilijke situaties om hier goed mee te kunnen dealen.

Maar er is een groot verschil of je in het dagelijks leven met een kritische bril of een dankbare bril de dag door gaat.
Veel succes bij het beoefenen van dankbaarheid!