20 dec
2019

Bijna kerst!

Yes het is bijna kerst! Voor veel mensen betekent dat een paar vrije dagen. Heb jij een gezellig volle agenda met kerst, familiebezoekjes of komende dagen nog een kerstborrel of afsluiting op het werk of een taak in de kerstdienst? Of zie jij uit naar een paar dagen rust en voelen de afspraken die gemaakt zijn als verplichting en heb je eigenlijk geen zin in de feestdagen, zie je er als berg tegen op?

Energiebalans opmaken

Als je opziet tegen deze dagen en je afspraken als verplichting voelen kun je jezelf de vraag stellen: ‘Maak ik de juiste keus?’ Met name als je een drukke tijd achter de rug hebt op school of op je werk, dan is het goed om voor de feestdagen jouw energiebalans op te maken: hoe zit ik er nu bij, hoe staat het met mijn energielevel? Dit kun je voor jezelf in kaart brengen door een score te geven aan jouw energielevel of mentale staat. Hierbij kun je een thermometer voor in gedachten nemen. Een één staat voor weinig energie of niet lekker in je vel, een tien staat voor top in je vel, lekker veel energie! Als jij jouw energielevel een score 6 geeft dan zit jij in de zone dat je niet veel energie over hebt of snel uit balans raakt en eigenlijk in de gevarenzone zit, geef jij jouw energiepeil een 5 of lager dan is het goed om een stapje terug te doen en goed voor jezelf te zorgen.

Vrije dagen

Misschien denk je, hoezo het zijn vrije dagen of ik heb vakantie! Dat komt van zelf wel goed. En ja, soms komt het inderdaad ook wel goed, maar soms betaal je hier wel een bepaalde prijs voor, met name als jouw mentale belastbaarheid laag is. Verplichtingen kunnen tijdens de feestdagen irritatie, frustratie, korte lontjes en ruzie in hand werken.

Stress versus rust

Een reden hiervoor is vaak dat als je voorafgaand aan deze week nog bepaalde dingen moest afwerken of deadlines moest halen, je waarschijnlijk hoog in je stress zit. Een beetje stress is niet erg daar kunnen we goed op presteren. Maar als de stress dusdanig hoog is of te lang heeft aangehouden, dan duurt het herstel van deze stress ook langer. Met drukte en stress maakt het lichaam namelijk bepaalde stoffen aan om scherp te zijn om goed te kunnen presteren. Maar op het moment dat je denkt: ‘Fijn, nu neem ik even rust’ weet het lichaam dat nog niet, die staat nog steeds in de actieve modus en daar gaat het wel eens mis. Mensen krijgen last van hoofdpijn, een onrustig lijf en voelen dat ze iets moeten doen, wat op de gemoedstoestand kan doorwerken en waardoor men chagrijnig of prikkelbaar kan worden. Dan is het lastig als je afspraken hebt en verplicht gezellig moet doen. Dit geeft interne spanning en als dit zelfs te lang aanhoudt kan dit tot negatieve gedachten of depressieve klachten leiden.

Nieuwe keuzes maken

Daarom is het belangrijk om voor de feestdagen jouw balans op te maken: hoe zit je erbij, hoe hoog is jouw energielevel? Als het te laag (5 of lager) is of als je in de gevarenzone (6) zit, neem dan maatregelen door bijvoorbeeld verplichte bezoekjes iets minder lang te doen en als jouw lijf onrustig voelt ga even lekker wandelen of wielrennen als jij daar weer energie van krijgt. Of als je beloofd hebt om voor het kerstdiner een gerecht mee te nemen en je krijgt het Spaans benauwd als je hierover nadenkt, dan kun je overwegen om het simpel(er) te houden. Hierin heb jij een keuze!  Ontsla jezelf van verplichtingen, wees milder voor jezelf en gun jezelf ruimte voor herstel, zodat deze dagen jou geen energie kosten maar energie opleveren.

Ik wens je fijne dagen, samen met de mensen om jou heen op een manier die bij jou past.