20 dec
2018

December-stress

Mooi gedekte tafels met blije gezichten en veel gezelligheid, kleding die perfect bij elkaar matcht. De best gevulde kalkoen en de perfecte wijn. En wie droomt er nou niet van een witte kerst? De mooiste tijd van het jaar! Is dit een illusie? Waarschijnlijk is dit inderdaad voor velen een illusie! En doe je hard je best om het dan toch zo perfect mogelijk te laten zijn of lijken. De realiteit is helaas vaak anders.

 De sinterklaasgekte met de surprises, gedichten en cadeautjes zijn net achter de rug. En als ouders van jonge kinderen moest je natuurlijk de pietengym of het Sinterklaasfeest van de sportvereniging niet vergeten, stress! In deze week voor kerst heeft bijna iedereen wel één of meerdere uitnodigingen voor een kerstviering, kerstconcert of kerstborrel. Klinkt gezellig, maar hoe krijg je je planning rond om dit allemaal in goede banen te laten verlopen, organisatiestress! En omdat het bijna vakantie is, zijn er voor de middelbare scholieren in de laatste weken nog extra toetsen ingepland om de periode af te sluiten, schoolstress! En oh, ja… wat staat er op het kerstmenu, wie doet de boodschappen en gaan we naar de kerstnachtdienst of nodigen we een eenzame bekende uit, keuzestress!


Tjonge, zo maar even een rijtje van dingen die veel stress kunnen veroorzaken. Ja…, ik weet het er zijn nog veel meer ingrediënten voor een beste stresscocktail, te veel om hier op te noemen. Ik denk dat bijna niemand eraan ontkomt. En een beetje stress is op zich niet erg. Maar te veel en te lang stress is niet gezond voor je lichaam, je geest, je welzijn en je relaties. Als je al een poosje redelijk hoog in je stressmeter zit, dan kan de decemberstress je emmertje doen overlopen met alle gevolgen van dien. Dit kan om allerlei redenen zijn, verwachtingen van jezelf, of verwachtingen van anderen, waar je graag aan wilt voldoen. Of om de perfecte ouder, schoonfamilie, werknemer, buur of partner te zijn.


Hoe zit dat met jou? Staat jouw stressmeter met de feestdagen voor de deur al in het rood en voel je dat die misschien nog wel op kan gaan lopen door verwachtingen van jezelf of anderen om alle ballen in de lucht te houden rond de feestdagen? Dan is het verstandig om regelmatig stil te staan bij wat je gaat doen. Zorg jij tijdens de feestdagen goed voor jezelf?  Vraag jij jezelf af of datgeen waar je voor kiest of dat wijs is om te doen. Als je denkt dat je stressmeter daarvan nog hoger op gaat lopen, dan vraag ik me af of dat wijs is. Onderzoek voor jezelf of je een andere keus hebt om te gaan doen, zodat je stress in ieder geval niet meer wordt of zelfs minder wordt.

 Stress kan veel klachten veroorzaken. Zoals lichamelijke spanningsklachten, hoofdpijn, prikkelbaarheid, geen zin om iets te ondernemen en bij aanhoudende stress kan het overspannenheid of burn-out tot gevolg hebben. Blijf bij aanhoudende stress hier niet mee rondlopen en denken dat het vanzelf overgaat.


Ga op zoek naar professionele hulp om je stress te lijf te gaan en de balans in je leven weer terug te krijgen. Wil je hierover doorpraten, of meer hierover weten, ga naar www.praktijkyourpower.nl

Ik wens jou een fijne kerst toe, waarbij jij zelf kan kiezen voor minder stress.