16 apr
2021

Veerkracht

Veerkracht is het vermogen om bij tegenslag of teleurstelling mee te buigen en weer terug te veren. Dit is belangrijk, want ieder mens heeft te maken met tegenslag in zijn eigen leven. Ook al is het een feit dat de ene persoon helaas meer te dragen heeft dan de ander. Teleurstellende gebeurtenissen, ziekte of verlies kunnen veel stress met zich meebrengen, wat een grote invloed kan hebben op je gezondheid en gevoel van welzijn. Heb je voldoende veerkracht, dan heb je als het ware een soort buffer of reserve om dit op te vangen.

Flexibel

Aan mijn cliënten leg ik het vaak als volgt uit: als je een balpen uit elkaar draait, dan kom je een veer tegen. Deze is flexibel, duw je tegen één uiteinde aan en laat je deze weer los, dan komt die weer netjes in vorm. De veer kan best wel wat lijden, na drie of vier keer is de buigkracht nog echt niet weg. Maar ga je er een zwaar gewicht aan hangen of forceer je de veer, dan is er grote kans dat de buigkracht niet meer goed werkt. Zo kan dat ook bij mensen gaan, je kunt situaties in je leven hebben die als zwaar gewicht aanvoelen of je forceert jezelf, door dingen te doen die eigenlijk niet goed bij jou passen. Dan heb je kans dat jouw buigkracht niet meer voldoende werkt.

Factoren voor veerkracht

Er zijn een aantal factoren van belang bij het vergroten van jouw veerkracht:

  • een gezond zelfbewustzijn
  • jouw kijk op jouw verleden
  • hoe ga jij om met (belemmerende) overtuigingen
  • hoe ga jij om met jouw angsten
  • discipline om een gezonde levensstijl te onderhouden

De komende weken ga ik bovenstaande punten nader toelichten. Voor nu de vraag aan jou om over na te denken: Heb jij het vermogen om terug te veren bij tegenslag, of heb je het idee dat je hier meer in mag groeien? Door eerlijk antwoord hierop te geven aan jezelf ben je al bezig met een gezond zelfbewustzijn. In mijn volgende blog zal ik hier dieper op ingaan.