12 feb
2021

Liefdestaal binnen je relatie

Een relatie/ huwelijk is soms hard werken, hoe hou je het samen gezellig in plaats van geruzie. Of misschien voel je ondanks dat je samen bent toch eenzaamheid, omdat je het gevoel hebt dat de ander jou niet begrijpt.


Relatie heeft afstemming nodig
Je kunt een relatie of huwelijk als het ware zien als een project. Wat regelmatig projectafstemming nodig heeft. In het begin, de eerste 2 jaar van verliefdheid lijkt soms alles als vanzelf te gaan, de kleine puntjes van irritatie smelten weg als sneeuw voor de zon, want de verwondering van verliefdheidsgevoel overstemt dat. Maar na verloop van tijd als de eerste verliefdheidsvlinders wat geland zijn en je met beide benen meer in de realiteit komt te staan is het belangrijk om regelmatige afstemming te hebben of overleg en een goed gesprek met elkaar te hebben. Om de dingen te bespreken die er toe doen. Er is geen ‘clip en klaar’ boekje voor hoe je je relatie of huwelijk in goede banen kunt leiden. Dit is echt maatwerk, wat je op elkaar mag afstemmen, jullie zijn allebei uniek met eigen behoeften en verlangen, waarvan het fijn is als daarin voorzien wordt, dat zorgt ervoor dat je je geliefd voelt.

5 talen van de liefde
Een mooie manier om behoeften af te stemmen is de 5 talen van de liefde (G. Chapman). Iedereen heeft een soort tankje wat gevuld mag zijn met liefde met dat gene wat je ontvangt van je partner. Als dat tankje gevuld is met datgene waardoor jij je geliefd voelt, zorgt ervoor dat het stroomt, dat je gezien/geliefd voelt en dat je relatie prettig loopt. Als jullie er beide voor zorgen dat het tankje van je partner ook goed gevuld is, dan voel je van beide kanten dat je je relatie het label ‘okee’ of goed kan geven. 

De vijf talen van de liefde kun je als volgt indelen:
Samen dingen doen (er samen op uit gaan of samen dingen ondernemen)
Kadootjes (iets wat iemand speciaal voor jou heeft uitgezocht, waar aandacht aan is besteed)
Dienstbaarheid (het kopje thee/koffie wat je partner jou onverwachts geeft of het gestreken overhemd wat klaar hangt voor de volgende dag)
Lichamelijk contact (die fijne rugmassage, een knuffel of samen tijd hebben voor een vrijpartij)
Positieve woorden (de lieve en opbouwende woorden die je nodig hebt, zowel over wat je kunt als wie je bent)

Voel jij je geliefd?
Als datgene wat jij geeft aan je partner niet afgestemd is op de behoeften van hem of haar, dan is het goed denkbaar dat het tankje van je partner niet goed gevuld is, afstemming is daarom cruciaal! Onderzoeken wat jouw en jouw partners liefdestaal is kan hierbij helpen. Over het algemeen heeft ieder twee hoofdtalen waardoor iemand zich geliefd voelt. Welke van bovenstaande spreekt jou het meest aan, waarvan je denkt: Ja! als mijn partner dat doet of geeft voel ik mij gezien of voel ik mij geliefd. Zo heeft jouw partner ook een eerste liefdestaal. Het is natuurlijk fijn als alle 5 talen in je relatie aan bod komen, dan is er een mooie balans. Het is erg belangrijk dat jullie tankje is gevuld en dat je niet droog komt te staan. Regelmatige afstemming op elkaar en in gesprek gaan over jullie behoeften is daarom van belang voor een goede relatie, dat je het idee hebt dat het stroomt.

Heel veel succes met het vinden van jullie liefdestalen. Mocht het zo zijn dat je hulp nodig hebt omdat je denkt dat het probleem dieper zit, dan kun je contact opnemen via onderstaand contactformulier.