30 okt
2020

When life hurts

Soms doet het leven echt pijn! Je bent in een situatie terecht gekomen dat je niet goed weet wat je ermee aan moet. Dit kan zijn door een scheiding waar jezelf niet voor hebt gekozen, je had zo graag je leven anders geleid maar je toekomstperspectief glipt tussen je vingers door en je hebt er geen vat meer op. Of een dierbaar persoon komt te overlijden, je moest afscheid nemen maar zonder dat je hierop voorbereid was, je voelt een leegte waarvan je denkt dat die nooit meer opgevuld zal kunnen worden. Het leven kan ook pijn doen als je geconfronteerd bent met ernstige ziekte van één van je kinderen, hierdoor kun je je machteloos voelen. Je staat erbij en hebt het idee dat je niks kunt doen.

Zielepijn

Dit zijn een paar voorbeelden van situaties die je leven kunnen beïnvloeden, waardoor je grip kwijt bent, verward kunt raken en een innerlijke pijn kunt voelen waar je niet goed bij kunt, maar o zo goed voelt. Dit is pijn in je ziel, wat echte pijn is en ook wel zielepijn genoemd wordt. Het is belangrijk om aandacht aan deze pijn te geven. In mijn praktijk hoor ik regelmatig van cliënten dat ze de pijn willen vergeten of verstoppen, niet aan denken want dan is het er niet. Niet zeuren maar sterk zijn of doorgaan. Of hoor ik cliënten zeggen dat het al zo’n poos geleden is dat het is gebeurd, dan moet het toch al wel over zijn. Eigenlijk hou je jezelf dan voor gek, want je weet heel goed dat het er is. Op het moment dat je jouw verdriet, eenzaamheid of machteloosheid gaat verstoppen of ontkennen is de kans groot dat deze emoties zich ergens in jouw lichaam opslaan met lichamelijke spanningsklachten tot gevolg of dat je sombere gedachten over jezelf of het leven krijgt. Onverwerkt verdriet of onverwerkte pijn lost niet zomaar op!

Hoe dan?

Misschien denk je nu: ‘Maar hoe dan? Hoe ga ik er dan mee om, mensen om mij heen zijn toch ook sterk en lijken nergens last van te hebben. Hoezo kost mij dat zoveel energie?’ Ja, dat kan kloppen dat het lijkt dat mensen om jou heen er geen last van lijken te hebben terwijl zij ook moeilijke situaties in hun leven hebben meegemaakt. Maar vaak zijn dat onze eigen gedachten en vullen we dit voor een ander in, als je aan andere mensen de vraag zou stellen hoe zij omgaan met moeilijke situaties dan zul je waarschijnlijk een heel ander beeld krijgen van de pijn, leegte of eenzaamheid. Dat jij niet enige bent die hier last van heeft. Dit heeft te maken met kwetsbaarheid. 

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid kan oprecht moeilijk zijn, je kwetsbaarheid durven tonen aan de ander maar ook aan jezelf kan heel eng zijn. Want je weet niet wat daaronder vandaan komt, daar zit vaak angst of schaamte onder of weerstand om dit te tonen. En dat snap ik, zeker als je gewend bent om je sterke buitenkant te laten zien. Maar kwetsbaarheid kan echt een sleutel tot herstel zijn van jouw zielepijn. Blijf niet langer doorlopen en doe je niet langer steker voor als je dit herkent, maar durf kwetsbaarheid toe te laten! Het kan een sleutel zijn voor herstel van jouw pijn.
Ben jij op zoek naar hulp hierbij om dit vorm te geven, neem contact op via onderstaand contactformulier