06 jan
2020

Welke overtuigingen zijn actief in jouw leven?

In dit voorbeeld zijn de overtuigingen 'Wees Perfect' en 'Wees Sterk' op de voorgrond, overtuigingen werken als geboden door in het leven. Een gebod is iets waar je je aan moet houden of hard voor moet werken om dat voor elkaar te krijgen. De overtuigingen/geboden die in ons leven werkzaam zijn, zijn meestal ontstaan in onze kinderjaren. Als kind vang je bepaalde signalen of boodschappen van je omgeving op, waaraan je een overtuiging koppelt dat het zo hoort, of dat als je je zo gedraagt dat je dan ‘goed’ bent. Heb je bijvoorbeeld te horen gekregen dat grote jongens niet huilen, dan zul je misschien het gebod ‘Wees Sterk’ herkennen.

Beschermingsmechanisme

Aan deze geboden kunnen ook verboden gekoppeld zijn, zoals je hier ziet zijn ze als een verbodsbord afgebeeld. Zo’n verbod kan doorwerken als een soort onbewust gedrag, waar je je aan wilt houden om bijvoorbeeld geen pijn of afwijzing te voelen. ‘Voel niet’ is dan de bescherming tegen pijn en bij ‘Kom niet dichtbij’ bescherm je je tegen mensen die jou eventueel zouden kunnen kwetsen.

Bescherming of verwijdering?

Zo werken ‘Wees Sterk’ (niet huilen) en ‘Kom niet dichtbij’ (niet gekwetst worden) samen en geeft een soort bescherming. Deze geboden en verboden kunnen soms heel subtiel en onbewust in je leven werkzaam zijn, waarvan jij misschien denkt dat dat bij jouw karakter hoort. Ik hoor mensen wel een zeggen “Zo ben ik nou eenmaal”, maar als ik verder vraag wat hen in de weg staat om te zijn wie je bent, komen ze er achter dat datgene waarvan ze dachten wat bij hun karakter of persoonlijkheid hoorde als een beschermingsmechanisme werkt en hen eigenlijk verwijdert houdt van wie ze daadwerkelijk zijn.

Echte 'Ik'

Dit is een voorbeeld van hoe bepaalde overtuigingen in je leven kunnen doorwerken. Tijdens een therapietraject werk ik onder andere met deze kaartjes om inzicht te krijgen in hoe een beschermingsmechanisme werkt en hoe dit tegenwerkt om je echte ‘Ik’ te ontdekken en authentiek te kunnen zijn.