08 nov
2019

Maskers

Een paar jaar geleden ben ik in Venetië op vakantie geweest. Ik vind het een prachtige stad met veel stijl en sfeer. Venetië heeft iets geheimzinnigs in zich. Die straatjes en kanaaltjes, je kunt je er makkelijk verschuilen. In bijna elk steegje kom je een souvenirwinkeltje tegen waar je een prachtig masker als souvenirtje kunt kopen. Ik heb hier 2 mooie maskers gehaald. Naast dat het in deze tijd leuke decoratie is kun je het gebruiken voor een themafeestje. Maar in de 13de eeuw had het masker een andere betekenis. Een masker was een perfect middel om je sociale status en anonimiteit te waarborgen een mooie manier om je anders voor te doen dan dat je daadwerkelijk was. Ik heb zelfs gelezen dat er een wet in die tijd was dat niemand met een masker gearresteerd kon worden omdat men een rol vervulde. Het gaf dus perfecte bescherming en een mooie manier om je ware ‘zelf’ te verhullen en je anders voor te doen.

Maskers in deze tijd

Ook al zien onze maskers er anders uit dan in de 13de eeuw in Venetië, ook wij hebben maskers. Want het kan zo kwetsbaar voelen om je ware ‘zelf’ of je echte ‘Ik’ te laten zien, een masker is dan een overlevingsmechanisme of beschermingsmechanisme geworden. Dit is soms echt nodig om te kunnen blijven staan, je kunt je anders voor doen dan dat je daadwerkelijk bent. Je laat je omgeving niet zien wat er echt in jou omgaat, je laat bijvoorbeeld alleen de mooie kant zien. Of jouw kwetsbare kant bescherm je met een masker van stoerheid of voordoen dat je je niet gekwetst voelt, maar diep van binnen kan dat zo’n pijn doen of eenzaamheid geven. Het lijkt bescherming te bieden, net als vroeger in Venetië. Maar een masker ontneemt ook je vrijheid.

Beperking in vrijheid

Ik heb het zwarte masker van deze foto op een feestje gedragen, (ik hou wel van een themafeestje) maar elke keer als ik mijn hoofd draaide voelde ik dat het niet lekker meedraaide en dat ik het weer recht moest zetten. Ik werd beperkt in mijn bewegingsvrijheid. Zoals zo’n mooi gedecoreerd masker vrijheidsbeperking geeft, werkt dat ook zo bij een masker in ons dagelijks leven. Je anders voordoen dan dat je daadwerkelijk bent kost veel energie en stress en ontneemt jou de vrijheid om jezelf te zijn.

Gedragspatroon

Een masker/gedrag wat je nodig hebt om jezelf te beschermen is ergens ontstaan, vaak in de kinderjaren. Als dit een patroon in je leven is geworden, kan dat lastig zijn om te doorbreken en dit kan je vrijheid behoorlijk beperken. Als je voelt dat het tijd is om je masker langzaam af te gaan zetten of je ‘negatieve’ patronen wilt doorbreken omdat je er last van hebt en je graag in vrijheid wilt gaan leven, kan dat een spannende stap zijn. Mocht je hier begeleiding bij zoeken, dan kun je contact opnemen via onderstaand contactformulier.