EMDR

EMDR is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling bij het verwerken van traumatische ervaringen. 

Waar staat EMDR voor?

EMDR staat voor Eye movement desensitisation and reprocessing. Door middel van snelle oogbewegingen wordt het informatieverwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd, wat ertoe leidt dat de herinnering aan het traumatische beeld afneemt doordat de emotionele lading minder wordt. Of anders gezegd door de snelle oogbewegingen (het volgen van de EMDR lamp) tijdens het denken aan een beeld van de traumatische gebeurtenis wordt de spanning die het beeld met zich meebrengt minder.

Intensiteit van de emotie vermindert

EMDR is een bewezen effectieve behandeling. Het vermoeden is dat deze traumabehandeling leidt tot versnelde informatieverwerking en dat het denken aan de traumatische gebeurtenis en de aandacht voor de snelle oogbeweging ervoor zorgt dat het natuurlijke verwerkingssysteem gestimuleerd wordt. Een traumatische gebeurtenis geeft angst en machteloosheid en bevinden zich vaak in het lange termijn geheugen, door de oogbewegingen wordt het werkgeheugen ingeschakeld waardoor het lange termijngeheugen en het werkgeheugen afwisselend gebruikt wordt en zo de intensiteit van de emotionele lading vermindert.
 

Bij welke klachten?

Deze behandeling kan ingezet worden als er sprake is van nare ingrijpende of traumatische gebeurtenissen in het leven die een intense emotionele lading blijft houden en als klachten worden ervaren die belemmeren om het dagelijks leven weer op te kunnen pakken.
Klachten zoals: herbeleving, nare dromen, stress, angst, paniek, piekeren, verhoogde waakzaamheid, vermijdingsgedrag.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

We hebben eerst een kennismakingsgesprek waarin we bespreken welke klachten jij hebt en welk trauma of ingrijpende gebeurtenis jij in je leven hebt meegemaakt. Dit doen we aan de hand van een protocolair formulier. Als blijkt dat een EMDR traject nodig is maken we een afspraak voor een de behandeling zelf, een behandeling bestaat vaak uit meerdere afspraken (4-5 sessies). Mocht blijken dat er sprake is van een complex trauma dat niet binnen mijn behandelmogelijkheden past, dan zal ik dat ook kenbaar maken en zal ik een doorverwijzing geven. 

Herken jij dat ingrijpende of traumatische gebeurtenissen in jouw leven een intense emotionele lading blijven houden en herken jij één of meerdere klachten die jouw dagelijks leven belemmeren. Neem dan contact op via onderstaand contactformulier dan kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn.