Emotieregulatie

Emotieregulatie betekent dat je op een goede manier kunt omgaan met emoties, deze kunt voelen en kunt uiten. Dit is een vaardigheid die we behoren aan te leren als kind, hierbij is het belangrijk dat er emotionele veiligheid en begrip vanuit de omgeving wordt geboden. Elk kind heeft zijn eigen temperament en gevoeligheid welke juiste afstemming van de omgeving vraagt om goed tot ontwikkeling te kunnen komen, daarom is het een wisselwerking tussen kind en omgeving.

Emoties
Er zijn slechts 4 basisemoties namelijk bang, boos, blij en bedroefd. Met veel verschillende nuances, zoals spanning, schuldgevoel, schaamte, frustratie, irritatie, kwaad, vredig, uitbundig, triest en nog vele andere. Het is voor kinderen, jongeren en ook voor volwassenen van belang dat ze kennis hebben van emoties, dat ze er woorden aan kunnen geven, maar ook de skills ontwikkelen waar die emoties in het lichaam gevoeld wordt, zodat er op een adequate manier ontlading kan ontstaan in plaats van opslaan in het lichaam.

Opgestapelde emotie
Het komt bij veel mensen voor dat bepaalde emoties er niet mogen zijn. Dan ligt er een verbod op deze emotie, een voorbeeld hiervan is ‘niet huilen, stil maar, niet boos zijn, gedraag je’ door deze uitspraken van de omgeving, of overtuiging van het kind zelf door wat het ervaart in de omgeving, komt de emotie niet tot uiting en slaat zich op. Als dit vaker voorkomt stapelt de emotie op, totdat er zoveel lading aan zit en het niet anders kan dan exploderen in de vorm van agressie/woede, of imploderen door niet meer in beweging komen van angst in een vorm van paniekaanval of zelfs ook depressie.

Methode gevoelsverkenner
De werkvorm die ik bij kinderen en jongeren inzet is de Gevoelsverkenner, dit is een mooie methode om kennis te maken met emoties. Ze leren wat emoties zijn, waar deze vandaan komen, hoe dit werkt of niet werkt en hoe je emoties in je eigen leven ruimte kunt geven. Deze methode geeft een stevig fundament door kennis en ervaring te combineren waardoor er ruimte komt om emotioneel weer in balans te komen. Hierbij kan het helpend zijn om een gezamenlijke sessie met één van de ouders te hebben, om een veilige bedding te creëren.

De Gevoelsverkenner methode is zeer effectief bij kinderen met hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid en autisme. Ik ben licentietrainer van de Gevoelsverkenner en geef hier ook workshops over aan professionals en scholen. Mocht je hier meer over willen weten, of je willen aanmelden voor het ontwikkelen van emotieregulatie, neem contact op via het contactformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie