Trauma therapie

Traumatherapie is gericht op het verwerken van heftige of ingrijpende gebeurtenissen die het dagelijks leven belemmeren. Dit kunnen duidelijk aanwijsbare gebeurtenissen zijn zoals een ongeluk, misdrijf, geweld, misbruik of ziekte zijn. Maar dit kunnen ook subtiele pijnlijke gebeurtenissen zijn die op het eerste oog niets te lijken betekenen, maar als we daarop inzomen wat de gevolgen daarvan zijn toch traumatische zijn. Denk hierbij aan pestverleden, emotionele verwaarlozing (emotioneel niet beschikbare ouder) of als kind veel oordeel of kritiek hebben gehad. Dit heeft grote gevolgen voor emotionele veiligheid en kan als trauma doorwerken in het verdere leven.

Wat is trauma
Tijdens een heftige gebeurtenis ontstaat er een situatie van onveiligheid. Het lijf geeft een reactie van vechten, vluchten of bevriezen, dit is het overlevingsmechanisme, dit gaat gepaard met veel stress. Zodra de gebeurtenis en het gevaar voorbij is, is het belangrijk dat het lijf weer tot rust komt en het brein de gebeurtenis goed kan ordenen en daardoor kan verwerken. Veelal is de traumatische gebeurtenis zo overweldigend dat het brein het niet goed kan verwerken en het lijf geactiveerd blijft. Dit kan het gevoel geven altijd ‘aan’ blijven staan. Een mens is over het algemeen veerkrachtig en we zien dat veel mensen ongeveer na 2 weken weer hersteld kunnen zijn van de acute stress van de traumatische gebeurtenis. Niet iedereen hersteld vanzelf, als het lijf of het brein geactiveerd blijft na het trauma is het goed om hier traumatherapie voor te volgen. Zodat het lijf gedeactiveerd wordt en het weer veilig voelt en het brein de gebeurtenis op en juiste manier kan verwerken en herstel kan komen.

Gevolgen van trauma
Altijd ‘aan’ staan, chronische stress ervaren of snel getriggerd worden heeft veel invloed op het dagelijks leven. Het trauma slaat zich op in het lijf en blijft voortdurend in staat van alertheid, met onder andere de volgende klachten als gevolg. Slapeloosheid, nachtmerries, herbeleving, gespannen lijf/spieren, piekeren, psychosomatische klachten, wantrouwen van mensen, niet meer deel nemen aan sociale activiteiten, depressieve klachten of somberheid.

Hoe ziet traumatherapie eruit?
We bespreken eerst welke klachten jij ervaart en in hoeverre dit jouw dagelijks leven belemmert en werken aan hoe weer stabiliteit kunt krijgen in je leven. En we bespreken welke traumatiserende gebeurtenis jij hebt meegemaakt en wat de psychologische gevolgen hiervan zijn in jouw leven. Vervolgens gaan we door middel van EMDR , brainspotting of lichaamsgerichte therapie het trauma verwerken, zodat het lijf weer tot rust kan komen en de klachten verminderen.

Deze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te verbeteren. Door verder te klikken op onze website, accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Bekijk meer informatie