Rouwverwerking
Rouwen is het verwerken van verlies van een dierbaar persoon, het doet zoveel pijn omdat jouw liefde voor die persoon geen weg meer vindt.
Maar rouwen kan ook verlies van gezondheid, huwelijk of relatie, een baan of verlies van idealen zijn. Bijvoorbeeld hoop op ouderschap door vele miskramen of niet zwanger kunnen worden. Dit gaat vaak gepaard met heftige emoties zoals verdriet, boosheid, verwarring, somberheid, schuldgevoel, eenzaamheid of niet begrepen worden door jouw omgeving.
Hierbij is het belangrijk om professionele hulp te krijgen. Therapie is een plek waar al jouw emoties er mogen zijn en een veilige plek waar jouw verhaal er mag zijn zonder oordeel. Je leert jouw emoties verkennen en deze te voelen op manier dat je niet het gevoel hebt dat je erdoor wordt overspoeld.
Rouwen is hard werken en een intens proces, wat veel energie vraagt. Tijdens dit proces ga je door verschillende fases heen. Hieronder beschrijf ik de verschillende fases (Manu Keirse) dit proces loopt meestal niet synchroon, wat allerlei emoties op kan roepen en het ook verwarrend kan maken.
- aanvaarden van het verlies
- ervaren van de pijn van het verlies
- aanpassen aan de nieuwe situatie
- opnieuw genieten van de nieuwe situatie
Als het rouwproces niet goed op gang komt door wat voor reden dan ook kan er sprake zijn van gestagneerde rouw. Hierbij is het van belang om te gaan kijken naar eerdere onverwerkte verliezen of kan het te maken hebben met hoe jij als kind geleerd hebt om te gaan met verlies vanuit je gezin van herkomst. Als je hebt geleerd dat emoties er niet mogen zijn, bijvoorbeeld omdat jouw ouders hun emoties niet hebben laten zien, kan het lastig zijn om emoties toe te laten. Wat het rouwproces kan hierdoor blokkeren.
In mijn praktijk begeleid ik ook jongeren vanaf 12 jaar die te maken hebben met rouw.