03 mei
2019

Leef jij, of word jij geleefd?

Stel jij jezelf ook weleens de vraag: LEEF IK, OF WORD IK GELEEFD? Dat kan zo’n moment van bewustwording zijn, dat je merkt dat je dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Dat je druk vanuit je omgeving voelt om dingen te doen die niet bij je passen of die je liever niet wilt doen. Durf jij keuzes te maken en je grenzen aan te geven? Durf jij nee te zeggen als iemand jou iets vraagt, terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt? Of zeg jij  ja, maar voel je diep van binnen ontevredenheid over de situatie en schreeuwt jouw 'innerlijke stem' onhoorbaar NEE en blijf je gefrustreerd mokken over datgeen waar je ja op hebt gezegd? Misschien neem je je voor om de volgende keer NEE te gaan zeggen en als de volgende keer zich aandient, … en je voelt de NEE op het puntje van je tong, ga je toch weer overstag, want die ander heeft vast een goede reden om jou te vragen, dus voor je het weet heb je alweer JA gezegd, waar je ontzettend van baalt!! Herken jij dit?

Waarom doe jij wat je doet?
Wat is dat toch, dat je dan weer iets gaat doen, terwijl je je eigenlijk voor had genomen om dat niet te doen? Is dat je overtuiging dat je niet egoïstisch mag zijn, of doe je graag iets voor een ander? Was het bij jou thuis heel gewoon om voor een ander klaar te staan? Het is toch een goede moraal om een ander te helpen? Of komt dat stemmetje bij jou naar boven: Wat zou een ander van jou vinden als je een keer nee zegt? Misschien vind je het fijn om waardering te krijgen en zeg je daarom geen nee en offer je dan maar liever jezelf op? De reden waarom je iets doet, dat zijn je drijfveren, ken jij jouw drijfveren?

Wat is jouw verlangen?
Weet jij wat jijzelf wilt? ….Wat je zelf wilt, is je verlangen, dit is in je hart te vinden! Neem jij wel eens de tijd om naar de stem van je eigen hart te luisteren? De stem van je hart kan jou vertellen wat jouw verlangen is. Dat is bij iedereen weer anders. Dat heeft met jouw ‘diepste ik’ te maken. Misschien denk je nu, het is toch egoïstisch om alleen maar aan jezelf te denken en je eigen verlangens te volgen? Dat zou je kunnen denken, maar ik zie dat toch anders. Als je weet wat jouw verlangen is en je luistert daarnaar, je gaat je daarin bewegen, dan zul je merken dat je een tevredener en leuker mens wordt! Dan laad je jezelf namelijk weer op. Dat is: zorgen voor jezelf. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook weer beter voor een ander zorgen. Als de ander jou dan vervolgens vraagt om iets voor hem/haar te doen, reageer je niet meer uit frustratie, maar vanuit je hart om daadwerkelijk die ander te helpen. Niet dat je ja zegt en nee denkt, maar dat je ja zegt en ook ja voelt.

Innerlijk kompas
Een kompas geeft richting aan, je zoekt houvast om de richting te vinden die je wilt gaan. Je kunt een kompas meenemen als je op pad gaat en niet helemaal de weg weet hoe je daar moet komen. Zo zie ik het ook met ‘je hart’. In jouw leven ben je ook op weg, elke dag ben je bezig met dagelijkse dingen, je bent voortdurend onderweg. En daarbij kun je je hart als innerlijk kompas gebruiken. Sta eens stil bij waar jij naar onderweg bent, wat verteld jouw hart waar jij naar toe wilt? Bij een kompas zie je de wijzer soms een beetje bewegen om de richting af te tasten, zo is het ook met de verlangens van je hart. Die zijn vaak niet een statisch gegeven en gelukkig maar, want je bent een mens, met verlangens in je hart, een mens die in beweging is en leeft!

Kompas van jouw leven
Als je leert om naar jouw innerlijk kompas te luisteren, dus naar het verlangen van je hart, dan leef je in verbinding met jezelf. Hierdoor zul je merken dat je leeft en niet geleefd wordt!
Ik zal een paar tips geven hoe je je innerlijke kompas kunt gebruiken.
Tip 1: Probeer erachter te komen wat jouw drijfveer is, door jezelf de vraag te stellen: ‘Waarom doe ik wat ik doe?’
Tip 2: Als er een beroep op jou gedaan wordt, stel jezelf dan eerst de vraag: ‘Wil ik dit echt?’ En geef daarna pas antwoord, neem gerust even de tijd om na te denken. En bedenk dat 'Nee' ook een antwoord is.
Tip 3: Zorg goed voor jezelf, daar word je echt een leuker mens van😊, die er op zijn tijd er weer voor een ander mag zijn.

Succes met met het oefenen van deze tips. En ik ben er zeker van dat als jij naar jouw kompas kijkt en je ziet dat de wijzers aangeven dat het okee is, dan heb je het gevoel dat je leeft vanuit vrije keus!! Dan heb je het gevoel dat je leeft!