04 apr
2019

Pauzeknop!


Vind jij ook dat onze maatschappij is doorgeslagen in wat we van onszelf en van elkaar verwachten? Hoge werkdruk, prestatiegericht werken en doelen behalen. En als die behaald zijn, dan snel doorschakelen naar weer hogere doelen. Het maakt niet uit of je werkgever, werknemer of zelfstandige bent. Dit geldt net zo voor onze kinderen en pubers op school. Maar ook in je privéleven en persoonlijke ontwikkeling kan stress op de loer liggen als sluipmoordenaar voor jouw functioneren.

Nieuwe volksziekte?
Regelmatig lees ik dat de verwachting is dat stress/burn-out de komende jaren volksziekte nummer 1 zou kunnen worden. Best heftig vind ik, als je erbij stil staat dat onze manier van leven stress in de hand werkt en ons leven zo beïnvloed dat we er ziek van worden, letterlijk uitgeblust of opgebrand! Als onze houding ten opzichte van hoe we met ons leven omgaan niet verandert, zorgen we er met z’n allen voor dat een groot deel van de maatschappij, en dus misschien ook jijzelf, binnenkort niet goed meer kan functioneren en in meer of mindere mate opgebrand thuis op de bank zit. Hierin even een nuance: stress is geen ziekte, stress is een oorzaak wat ziekte tot gevolg kan hebben. Maar als je lang genoeg stress in je leven ervaart en niet luistert naar de signalen die je lichaam afgeeft en maar door banjert als een gestreste kip, wordt je uiteindelijk dus ziek.

Op zich heeft stress en hoe je reageert op een stressprikkel en goede functie, in vroeger tijden moest een mens snel vluchten als die een beer of leeuw tegenkwam. Ons brein krijgt een prikkel en zet het stresssysteem in gang om uit een gevaarlijke situatie te komen en gelukkig werkt dat goed. Tegenwoordig lopen we geen beer of leeuw meer letterlijk tegen het lijf. Maar misschien wel figuurlijk...? Want ons stresssysteem maakt soms beste overuren of staat bij sommige mensen altijd aan. Dit kan je dagelijks leven en zelfs je nachtrust behoorlijk verstoren, vet irritant!! Heb jij daar last van?

Oorzaken van stress kunnen heel divers zijn. Te hoge werkdruk, te hoge verwachtingen van jezelf, niet passend werk, onder- en over presteren, perfectionisme, onverwerkte traumatische ervaringen, onuitgesproken verwachtingen in je relatie. Hoge verwachtingen van je partner, ouders of je kinderen, conflicten binnen familie, werk of buurt. Voor kinderen en pubers zijn toetsweken en moeten presteren een bron van stress. Dit zijn een aantal van de vele oorzaken.

Symptomen van stress kunnen zijn: gevoel van gespannenheid, prikkelbaarheid, voortdurende vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen, huilbuien, minder eetlust, hoofd- en buikpijn, neerslachtigheid, concentratie problemen, piekeren, besluiteloosheid, minder van het leven kunnen genieten. Dit zijn slechts een paar symptomen die zouden kunnen wijzen op te veel stress in je leven. Als je deze symptomen op tijd herkent en een time-out kunt nemen, is de kans groot dat je stress daalt en je lichamelijke en psychische klachten verdwijnen. Maar als het je niet lukt om goed af te stemmen op de signalen die jouw lichaam afgeeft en te lang blijft doorlopen, is de kans groot dat je vast komt te zitten in een stresspatroon wat vage klachten en ziekte tot gevolg kan hebben.

Heb jij last van stress? Ik wel, want wat mij betreft is de maatschappij doorgeslagen. Maar af en toe moet ik wel even de pauze-knop gebruiken om grip op mijn stress te kunnen houden. Ook in mijn praktijk kom ik cliënten van jong tot ouder tegen met verschillende oorzaken en verschillende uitingen van stress, dan gaan we op zoek naar de oorzaken van de stress en kijken we hoe de pauze-knop eruit ziet, om uit een patroon van stress te kunnen stappen.

Hoe zit dat met jou?
Als jij het lastig vindt om af en toe de pauze-knop te vinden of als je het idee hebt dat je vast dreigt te lopen in je leven door te veel stress, dan kun je contact opnemen via het contactformulier of bel 06-28893086, dan kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt.

Groetjes Nicole