18 jan
2019

Hotel mama of Thuis?

Pubers in huis, is een huis vaak vol dynamiek, I Love it!

Met pubers thuis is het geen dag saai. Je hoeft je niet te vervelen, want….

De tekst Hotel mama is altijd open, geeft precies de beschrijving weer dat je je soms meer een werknemer of manager in je gezin kan voelen in plaats van de liefdevolle moeder die je graag wilt zijn. Want ook al maak je met 100% moederliefde een gezonde verantwoorde lekkere maaltijd, er zit altijd wel één aan tafel die liever een wat meer fastfoodachtige maaltijd had gehad. Maar de keuken van hotel mama heeft een dagmenu en is geen á la carte restaurant. Dan denk ik nu even aan de housekeepingstaken van een moeder. De grote bult was in de wasmand elke week, een Never Ending Story! Die niet vanzelf opgevouwen en gestreken wordt.

Nu mijn favoriete plek van hotel mama, de Hotellounge. De plek van ontmoeting met elkaar, waar mijn pubers en wij graag chillen, onderuitgezakt op de bank zitten en even tijd voor elkaar nemen onder het genot van een hapje en een drankje. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. Ook al doe je bijna dagelijks boodschappen, de kasten zijn soms gewoon leeg. Pubers hebben namelijk een onverzadigbare honger!! Oei, verkeerd inkoopbeleid, verkeerde chips of te weinig drinken ingekocht. Maar goed de hotellounge staat zonder de juiste chips nog steeds voor 'even tijd voor elkaar', om naar elkaar te luisteren. Ik noem het vaak 'even levelen/op elkaar afstemmen', dit is best lastig als je iedereen je liefdevolle aandacht wilt geven. Want iedereen heeft zijn verhaal en wil dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Kortom een huis vol werk en vol dynamiek!!!

En hoe zorg je er dan voor dat de dynamiek niet overgaat in dynamiet, de emotie-explosies  en wervelwinden als gevolg, laat ik maar zwijgen over korte lontjes…. Ja, dat is een interessante vraag. Loop je op eieren om het in huis iedereen naar de zin te maken, kom je niet aan dingen toe die je zelf graag wilt doen of mag jij van jezelf die moeder zijn die ook fouten maakt, en dus niet altijd een perfect gevulde voorraadkast heeft, en niet alle bedden ‘s morgens netjes opmaakt.

Een hotel is een plek waar je als gast mag klagen over teveel stof onder je bed en te lang op je eten moet wachten. Waar je geacht wordt met mes en vork te eten en je niet te hard mag lachen of praten, want andere gasten kunnen daar wel eens last van hebben. Dus eigenlijk een plek met een hoog perfectiegehalte.

Een thuis is een plek waar je met je pootjes op tafel mag zitten, waar het niet perfect hoeft te zijn en toch ook wel eens dat laagje stof onder je bed ligt. Waar je mag klagen, maar ook moet meewerken met de afwas, stofzuigen of een wasje opvouwen. En vooral een plek waar gepraat, gestoeid en hard gelachen mag worden. Een thuis is een plek waar je jezelf mag zijn, jij en jouw puber! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en gaat niet altijd vanzelf. Heb jij ook het verlangen om die liefdevolle moeder te zijn, die ruimte en tijd heeft voor haar puber?

Dit voorjaar geef ik de training Compassie met je puber. Dit is een training van 3 avonden en gaat over jouw relatie met je puber. Data: 27 maart, 10 april en 8 mei.

Hoe je ruimte aan je puber kunt geven, hoe je samen tijd op een plezierige manier met elkaar doorbrengt, grenzen, social media en de rol van humor in huis.