17 jun
2020

Week van de HSP dag 5: Van klacht naar kracht

Iedereen loopt zo nu en dan tegen eigen grenzen aan. Bewust of onbewust. Het vervelende van onbewust is dat je dan het idee kan hebben dat het je overkomt en dat je niet goed weet hoe je dit moet veranderen. Daarom ben ik deze week begonnen met bewustwording, door het invullen van de HSP-test krijg je inzicht, je gaat bij jezelf na: ‘hoe zit dit nou eigenlijk bij mij?’ Als je merkt dat er bepaalde dingen zijn wat klachten geeft, dan kan dat weer de volgende stap in gang zetten. In welke mate heb ik last en wil ik hier verandering in brengen en verkennen hoe je dit doet.

Overlevingsmodus

Je kunt soms vastzitten in bepaalde ingesleten patronen. Je hebt leren omgaan met jouw zwakheden of lastige situaties om dit het hoofd te bieden. Daar is op zich niets mis mee, dit kan veel houvast geven. De keerzijde hiervan is dat het negatieve energie kan kosten, het kan een overlevingsstrategie zijn geworden, en je in een ‘overlevingsmodus’ zetten, in plaats van ‘Leven’.
Je staat in de vechtmodus, bent teleurgesteld in je eigen kunnen of je eigen lichaam. 
Ik wil je graag stimuleren om van klacht naar kracht te gaan, van overleven naar Leven, van zelfverwijt naar compassie.
Een mooie uitspraak vind ik: Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. 

Wat is je motivatie

Herken jij zelfverwijt omdat het je weer niet lukt om aan een activiteit mee te doen omdat het je zoveel prikkels geeft, wees aardig en mild voor jezelf en stel jezelf de vraag of je die activiteit voor jezelf doet of voor een ander die graag wil dat jij dat doet. Als het antwoord daarop is dat je dit voor een ander doet, kost het waarschijnlijk energie en is het lastig om met de vermoeidheid om te gaan wat het gevolg daarvan is. Maar kies jij omdat jij zelf daar graag aan meedoet, dan is dat een heel ander uitgangspunt en dit creëert ruimte om te mogen zijn zoals je bent, inclusief je zwakte, want als je dan wel meedoet ben je waarschijnlijk veerkrachtiger om je vermoeidheid op te vangen, omdat je er energie van hebt gekregen. Herken je bij jezelf de neiging om mensen om jou heen te hulp te schieten omdat je aanvoelt wat zij nodig hebben, stel eerst de vraag wat jijzelf nodig hebt en bied zelfzorg en als je de balans hebt opgemaakt dat je voldoende energie (zelfcompassie) kun je uitreiken naar de ander (compassie voor je omgeving).
Zo leer je om vanuit een goede balans, met voldoende energie door zelfzorg in je kracht te staan.

Stap 1: Bewustwording
Stap 2: Wat wil ik, mag ik van mijzelf anders kiezen?
Stap 3: Heb ik balans of kan ik het de volgende keer beter anders doen?

Leven in jouw kracht

Door deze stappen regelmatig toe te passen, zul je merken dat je ingesleten patronen gaan veranderen omdat je kiest. Als je vanuit een bewustwording en nieuwe keuzes meer balans in je leven krijgt ga je van eventuele HSPklachten naar grip op je leven, waardoor jij in je KRACHT LEERT TE LEVEN!