17 jun
2020

HSP:Van klacht naar kracht

Iedereen loopt zo nu en dan tegen eigen grenzen aan. Bewust of onbewust. Het vervelende van onbewust is dat je dan het idee kan hebben dat het je overkomt en dat je niet goed weet hoe je dit moet veranderen. Als je merkt dat er bepaalde dingen zijn waar jij klachten door ontwikkelt, is het fijn om hier weer grip op te krijgen.

Overlevingsmodus

Je kunt soms vastzitten in bepaalde ingesleten patronen. Je hebt leren omgaan met jouw zwakheden of lastige situaties om dit het hoofd te bieden. Daar is op zich niets mis mee, dit kan veel houvast geven. De keerzijde hiervan is dat het negatieve energie kan kosten, het kan een overlevingsstrategie zijn geworden, en je in een ‘overlevingsmodus’ zetten, in plaats van ‘Leven’.
Je staat in de vechtmodus, bent teleurgesteld in je eigen kunnen of je eigen lichaam. 
Ik wil je graag stimuleren om van klacht naar kracht te gaan, van overleven naar Leven, van zelfverwijt naar compassie.
Een mooie uitspraak vind ik: Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. 

Wat is je motivatie

Herken jij zelfverwijt omdat het je weer niet lukt om aan een activiteit mee te doen omdat het je zoveel prikkels geeft, wees aardig en mild voor jezelf en stel jezelf de vraag of je die activiteit voor jezelf doet of voor een ander die graag wil dat jij dat doet. Als het antwoord daarop is dat je dit voor een ander doet, kost het waarschijnlijk energie en is het lastig om met de vermoeidheid om te gaan wat het gevolg daarvan is. Maar kies jij omdat jij zelf daar graag aan meedoet, dan is dat een heel ander uitgangspunt en dit creëert ruimte om te mogen zijn zoals je bent. Je hebt altijd een keuze! Door te kiezen krijg jij grip op je leven.

Stap 1: Bewustwording
Stap 2: Wat wil ik? Want ik heb een keuze!
Stap 3: Heb ik balans of kan ik het de volgende keer beter anders doen?

Leven in jouw kracht

Door deze stappen regelmatig toe te passen, zul je merken dat je ingesleten patronen gaan veranderen omdat je kiest. Door bewustwording en het maken van keuzes leer je te leven in jouw KRACHT.