19 mei
2020

Wat draag jij met je mee?

Je kunt je leven zien als een reis, je bent op pad en komt van alles tegen. Mooie situaties en fijne ervaringen, dit zijn dingen waar je enorm van kunt opleven, je krijgt er energie van. Maar helaas kom je in je leven ook dingen tegen die moeilijk zijn, die kunnen ontzettend belastend zijn. Je draagt het als het ware mee in je rugzak. Je zeult deze dingen mee terwijl je op pad bent en dit kost jou energie en voelt als zwaar. 

Draagkracht en draaglast

Ik gebruik het beeld van een persoon met een rugzak om inzichtelijk te maken wat draaglast en draagkracht is. De rugzak inclusief inhoud is de last en de persoon heeft de kracht om deze te dragen. Als de rugzak te vol is, kan de persoon de rugzak niet meer goed dragen. Zo werkt dat ook met ervaringen in ons leven. Sommige ervaringen kunnen belastend zijn. Als ik jou de vraag zou stellen wat zit er in jouw rugzak aan belastende ervaringen, dan kun je denk ik wel iets benoemen. Bepaalde grote teleurstellingen in je leven of scheiding van ouders, het kan ziekte of overlijden van een gezinslid zijn of een verhuizing in je kindertijd naar een andere stad waarbij je jouw beste vriend of vriendin uit het oog bent verloren. Dit zijn zo wat concrete voorbeelden die vaak bewust aanwezig zijn, je weet dat je dit hebt meegemaakt en kunt dit ook als zodanig benoemen. Deze ervaringen kunnen het leven soms ingewikkeld en zwaar maken.

Hoe ga je om met wat jij te dragen hebt?

Het is erg belangrijk om aandacht hiervoor te hebben om deze moeilijke situaties een plek in je leven te geven. Aandacht geven aan deze situaties kan in de vorm van erover praten met mensen uit jouw omgeving, of in een dagboek schrijven wat er is gebeurt, zo krijg je vaak weer grip op je emoties die hiermee gepaard gaan, dit is een vorm van reflecteren. Ook al kunnen dit pittige emoties zijn, als je er aandacht aan geeft kunnen ze een plekje in je leven krijgen. Je hebt de kracht om de last te dragen.

Onbewuste lasten

Naast de bewuste belastende ervaringen/dingen in je leven/rugzak kun je ook onbewuste lasten dragen. Wat het woord al zegt is dat je je er niet bewust van bent, je weet dus niet dat ze er zijn. Het is een soort onderbuikgevoel dat er iets is, maar je kunt het niet specifiek benoemen. Tegelijk heb je onbewust die last te dragen, wat als zwaar kan aanvoelen. Je kunt moe zijn van het zeulen van je lasten, maar hebt geen idee wat je lasten zijn en je hebt geen idee waar je moet beginnen om hier weer grip op krijgen. 

Evenwicht in last en kracht is belangrijk

Wat belangrijk is, is dat je weet wat jouw draaglast en jouw draagkracht is. Is je last te zwaar, of jouw rugzak te vol, dan is het pittig om op reis te zijn! Dan kan het verstandig zijn om tijd te nemen om te onderzoeken wat er in jouw rugzak zit en dat je de balans opmaakt of jij de draagkracht hebt om die rugzak te blijven dragen. De tijd nemen om dit te onderzoeken kan op verschillende manieren, zoals ik al schreef is reflecteren, praten met mensen uit je omgeving of schrijven een mooie vorm om zelf aan de slag te gaan.

Grip door inzicht

Maar als je ertegen aanloopt dat je niet helemaal de vinger kunt leggen op wat jouw last is, maar je hebt wel een last en je hebt er last van, dan kan een therapietraject helpend zijn om inzicht te krijgen in jouw draaglast wat jou grip op de situatie kan geven. Een ander belangrijk punt is dat je leert hoe je jouw draagkracht kunt vergroten.
Evenwicht in draagkracht en draaglast is van groot belang voor hoe jij op reis bent.