29 jan
2020

Wat zie jij?

Een glas, drinken, een glas wat bijna leeg is of zie je een schaduw? En wat is jouw gedachte hierbij? Wat je denkt bij iets wat jij ziet, hangt af van de situatie waarin jij op dat moment zit en kan per dag of per uur verschillen.

Halfvol of halfleeg?

Een bekende uitspraak “het glas is halfvol” of “het glas is halfleeg” zul je vast wel kennen. En bij de vraag “Wat zie je?” zul misschien ook wel aan deze uitspraak hebben gedacht. Misschien heb je in een spilt-second daar voor jezelf al snel een gedachte aan gekoppeld en jezelf het antwoord gegeven: “Mijn glas is vaak halfleeg” of “Mijn glas is juist halfvol”. Of je glas halfvol of halfleeg is heeft te maken met hoe jij naar situaties kijkt en welke beleving jij daaraan koppelt. Ik hoorde net het prachtige lied ‘Mooi’ van Marco Borsato, hij stelt ook de vraag hoe je om je heen kijkt “Zie jij de zon of zoek je achter alles naar de schaduw op de grond?”

Afhankelijk van jouw omstandigheden

Wat je ziet en dus ook wat je beleeft kan sterk afhankelijk zijn van jouw omstandigheden, die van dag tot dag anders kunnen zijn. Vanuit de positieve psychologie kun je leren om naar de positieve dingen van het leven te kijken en dat wat goed gaat je daar meer van kunt doen om positiever in het leven te staan. Dit is een mooie manier van het beoefenen van dankbaarheid. Dit is iets wat je kunt leren, ook als je dat van nature niet hebt, kun je leren kijken naar iets wat verlicht wordt door de zon, in plaats van dat je naar de schaduw blijft kijken.

Het is niet altijd zo simpel als dat het klinkt

Maar zo simpel is het niet voor iedereen. Als je worstelt met depressieve gevoelens of je voelt je neerslachtig dan kun je het idee hebben dat je daar geen keuze in hebt, dat het gewoon niet lukt om de zon te zien ook al is die er wel. En wat doe je dan? Bij het horen van de opmerking “Kijk naar de mooie dingen in het leven” kun je misschien juist weerstand voelen of verdrietig worden en je jezelf afvragen “Waarom lukt mij dit niet?” en ga je twijfelen aan jezelf. Mocht jij in deze situatie zitten, dan is er meer voor nodig dan alleen het leren kijken naar de zonnige kant van het leven, blijf er niet te lang alleen mee rond lopen, zoek professionele hulp. En als je iemand in jouw omgeving kent die in zo’n situatie zit, wijs hem of haar de weg naar professionele hulp om niet in de schaduw (neerslachtigheid/depressie) te blijven worstelen. Aan de hand van professionele hulpverlening leer je de weg weer vrij te maken en leer je  de zon weer te herkennen en leer je langzaam stappen te maken om de zon ook weer te voelen en het licht in het leven weer te leren zien. Die weg is soms nodig en kun je niet alleen. 

Mocht je vragen hebben of je dit herkennen in jouw leven, dan kun je contact opnemen via onderstaand contactformulier of via de mail.