11 okt
2019

Ik moet mezelf verdedigen

Ervaar jij strijd in je leven?
Een strijd of conflict in je leven kun je op verschillende manieren ervaren, je kunt strijd met iemand hebben in de vorm van een lichamelijk gevecht of in woorden. Maar soms kan het ook gaan over een bepaalde grens die je voor jezelf wilt stellen, als ee ander jouw grens niet respecteert kan dat een hoop strijd opleveren. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je jezelf moet verdedigen. En dat is niet fijn! Veel mensen hebben moeite om hun eigen grenzen aan te voelen, laat staan om aan te geven aan hun omgeving. Daar is namelijk een hoop moed voor nodig! En als je dan je grens aangeeft, voelt het supervervelend als je omgeving daar niet voor open staat of er geen begrip voor heeft. Je kunt het gevoel krijgen dat je jezelf moet verdedigen.

Vechtmodus
Als je strijd ervaart, sta je eigenlijk in een vechtmodus. Een vechtmodus heeft als gevolg lichamelijke stressreacties. Je voelt als het ware verzet in lijf. Wanneer je merkt als je een grens aangeeft en een ander reageert daar begripvol op, dan is dat erg fijn, maar helaas is dat niet altijd wat er in de praktijk gebeurt. Als je het gevoel krijgt dat je niet serieus wordt genomen, wat is dan jouw reactie? Ga je je eigen mening, je grens loslaten en aanpassen aan jouw omgeving, word je als het ware een kameleon? Of wil je trouw zijn aan jouw eigen gevoel en wil je je grens bewaken, dit kan soms erg lastig zijn!

Dit kan een innerlijke strijd opleveren!
Ook al sta je helemaal achter je eigen idee of mening, als je een tegenreactie van je omgeving krijgt kan dat als een aanval voelen, dat kan soms een hele kleine opmerking zijn. Ook als het van de ander niet als aanval bedoeld is, voelt het wel als aanval en dat voelt niet fijn, je kunt gekwetst voelen. Als dat gebeurt kun je soms binnen één seconde van een open houding in een vecht-modus komen. Verdediging! Want een aanval roept verdediging op.

Verdedigingsmechanisme
Een verdedigingsmechanisme werkt als een patroon in je leven.
Ik zal uitleggen hoe een verdedigingsmechanisme werkt:
Als kind had je een bepaalde manier van reageren op situaties die niet prettig waren. Als kind had je namelijk niet de mogelijkheid om daar op een volwassen manier mee om te gaan, je had nog geen woorden om je gevoel te beschrijven of te vertellen wat jij graag wilde. Jouw manier van reageren was toen nodig en het werkte voor jou. Maar een verdedigingsmechanisme werkt door in je leven, het is namelijk een voor jou vertrouwde manier van reageren geworden op vervelende situaties, wat een patroon is geworden. Om een patroon te doorbreken, wat je al vanaf je kindertijd toepast kan soms best ingewikkeld zijn. Inzichtt in je patroon heb je hierbij nodig.

Herken jij deze reactie in jouw eigen leven? Dan kun je inzicht krijgen om jezelf de vraag te stellen:
- Waar komt dit gevoel vandaan?
- Heb ik dat alleen bij bepaalde personen of in bepaalde situaties sterker dan anders.
- Wat is mijn verdedigingsmechanisme?   

Een grens aangeven en bewaken is okee!
Op het moment dat je een volgende keer je bewust bent dat je je aan het verdedigen bent, kan het ook helpend zijn om tegen jezelf te zeggen Ik hoef mij niet te verdedigen, het is okee om mijn mening te uiten! Wanneer je dit regelmatig tegen jezelf zegt en jezelf permissie geeft om dit te mogen doen, zul je ervaren dat je vechtmodus gaat afnemen. Zou jij het aandurven om je vechtuitrusting aan de wilgen te hangen? Het kan je zoveel opleveren! Namelijk minder stress een rustiger lichaam en meer ruimte voor jezelf. En dat is zo fijn!

Merk jij dat je een bepaald verdedigingsmechanisme of patroon van reageren in je leven hebt en je weet niet goed hoe je dit kunt veranderen of weet je niet goed hoe je je eigen grenzen kunt aangeven of op een juiste manier kunt bewaken? Dan kun je contact opnemen via onderstaand contactformulier voor een kennismakingsgesprek, dan kunnen we samen bespreken wat jij nodig hebt.