27 Aug
2019

Emoties, wat moet je ermee?

Afgelopen zomer had ik het voorrecht om 10 dagen met een mooie groep jonge mensen op reis te gaan naar Oekraïne. Ik heb daar bijzondere dingen mogen doen zoals kinderwerk onder straatkinderen en het bezoeken van mensen die in zeer zware en armoedige omstandigheden leven.

Kort lontje
Deze reis van 10 dagen was een cocktail van diverse emoties bij elkaar. Het is alleen al een uitdaging om 10 keer 24/7 met 18 mensen mijn dag- en nachtritme, mijn eetgewoonten, werktijd en ontspanning op elkaar af te stemmen. Als ik niet voldoende slaap heb, wordt mijn lontje namelijk een beetje korter… en het vergt flexibiliteit om met 18 mensen mijn tijd en ruimte te delen. Daarnaast werd ik geconfronteerd met de armoede en onrechtvaardigheid die ik tegen kwam tijdens het werk en de bezoekjes. Dit alles raakte mijn emoties!

Uiten van emoties
Ik heb gelachen met mijn reisgenoten en de mensen met wie ik werkte en ontmoette, ik heb gehuild om de uitzichtloze omstandigheden waarin mensen zitten, ik heb (soms op een ongenuanceerde manier) mijn frustratie geuit, ik voelde mijn nieuwsgierigheid groeien om de cultuurverschillen te ervaren en ik voelde dankbaarheid voor wat ik heb mogen doen voor andere mensen. Kortom de reis heeft  verschillende emoties bij mij opgeroepen. Op het moment dat ik dit schrijf is het precies een week geleden dat ik thuiskwam van de reis. Ik heb naast het feit dat ik heb moeten bijslapen ook de tijd genomen om alle gebeurtenissen en emoties een plekje te kunnen geven. Dit heb ik gedaan door er met mensen over te praten, of een rustmoment te nemen om na te denken en dingen op te schrijven. En dit zijn dan nog maar de emoties van 10 dagen.

Verwerken van emoties
In mijn praktijk werk ik met cliënten die in hun leven veelal ingrijpende of traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Vaak zijn dat gebeurtenissen die in de jeugd hebben plaatsgevonden en vele jaren onverwerkt zijn gebleven. Als kind kun je namelijk geen woorden geven aan je emoties, waardoor deze onverwerkt in het lichaam zich kunnen opslaan. Bij een opeenstapeling van deze onverwerkte emoties kan dit lichamelijke spanningsklachten of een gefrustreerd gevoel van ongenoegen geven wat tot onverwachte uitspattingen kan leiden.

Emoties, wat moet je ermee?
Tijdens therapie brengen we in kaart wat onverwerkte emoties zijn, geven we woorden aan die emoties, wat de bron daarvan is en hoe deze emoties vervolgens op een adequate manier geuit kunnen worden.

Op de vraag: Emoties wat moet je ermee?
Is mijn antwoord: Geef het woorden door erover te praten en geef het aandacht door ze te uiten op een manier die jou helpt!

Zoek je iemand die jou daarbij kan helpen of ken jij iemand die hiermee worstelt?
Bij Praktijk Your Power kun je werken aan emotieregulatie en leren om onverwerkte emoties aan te gaan.
Blijf er niet mee rondlopen!